Det började med en förälskelse till den indiska kulturen.
Med hög kvalitet och en möjlighet att kontrollera stora delar produktionen siktar nu kashmirföretaget Moonan & Ponsbach på att utmana marknaden.
– Våra produkter är inte bara prisvärda med hög kvalitet, de tillverkas med fokus på hållbarhet i alla led och det på kanten av världens högsta berg Mount Everest, säger Jennifer Moonan, en av grundarna.
Bilder: Kolla in sjalarna som säljer bäst just nu
November är många e-handlare och butikers bästa månad när det kommer till försäljning och Black Friday är ett fenomen som kommit till Sverige under de senaste åren.
Detta markerar också starten på julhandeln och det har till och med blivit så att fredagen utökats till en hel månad av rea, hets och konsumtion.
Men för en del företag – däribland Moonan & Ponsbach – har det istället lett till omvänt tänkande.
– Så är det, vi är emot konsumtionshetsen och därför kommer vi att donera en del av vinsten till med resurser i Nepal som främjar för en bättre framtid för barn, säger Jennifer Moonan.
Började i Indien
Men vad är då svenska Moonan & Ponsbach för företag?
Det var under en semesterresa till Indien som svenskarna Jennifer Moonan och Richard Ponsbach kom att älska den indiska kulturen. De upptäckte att det var något speciellt med atmosfären, med dofterna, med kulturen och med människorna. Redan när de två återvände till hotellrummet i New Delhi första kvällen började de diskutera vad det var med Indien som var så spännande.
– Det som från början var tänkt som en semester utvecklades snabbt till en känslomässig berg-och-dal-bana varav två känslor stod ut, upprymdhet/nyfikenhet och kärlek/glädje, berättar Jennifer Moonan, som tillsammans med Richard Ponsbach har grundat Moonan & Ponsbach.
Produkt 1
Renare kvalitet
Berättelsen om företaget Moonan & Ponsbach fortsätter till Indiens minsta delstat – Goa – en plats som i över 1 500 år varit centrum för handel i de sydostasiatiska delarna av världen.
På en marknad i Goa fastnade paret av en ren slump i ett stånd med skimrande naturmaterial som andades lyx och elegans. Jennifer och Richard blev nyfikna på kvaliteten i produkterna och började prata med försäljarna.
Det visade sig att personerna som ägde ståndet var ett nepalesiskt par, som årligen åkte till Kongan-regionen, där Goa är en del, för att sälja sin kashmir.
Paret i ståndet i Goa hette Anila och Babu, och de var märkbart frustrerade över konkurrensen och då handlade det om att många andra sålde kashmir som var fabriksgjord i Kina. Kashmiren som Anila och Babu hade i sitt stånd tvingades ner i samma prisklass som det andra, och det trots att den var av renare kvalitet.
– Kashmiren som nu finns i de produkter vi säljer i Moonan & Ponsbach är fullt kontrollerade av en och samma familj, säger Jennifer.
Bilder: Kolla in sjalarna som säljer bäst just nu
Vill bidra till så många som möjilgt
Tack vare detta kan Moonan & Ponsbach kontrollera en väldigt stor del av produktionen, och dessutom känns det extra skönt för Jennifer och Richard att deras verksamhet kan hjälpa till att försörja många människor i Nepal.
En av anledningarna till att varumärket startade kom från en vision om att kunna bidra till länder som inte har det lika tryggt och stabilt som vi har i Sverige.
– Det känns väldigt rätt att dels ha produktionen i familjen och dels att kunna ge tillbaka till folket och landet, säger Jennifer.
Hållbarhet och certifiering
När tyg ska färgas krävs det ofta att det blötläggs i kraftfulla kemikalier, som sliter på miljön eftersom kemikalierna till slut ofta rinner rakt ned i marken. Kashmiren som Moonan & Ponsbach tar fram behandlas av Huntsman Innovative Textile Chemicals (HITC). HITC är den ledande institutionen inom hållbarhet för blekning och färgning i allmänhet, och i textilindustrin i synnerhet. Dessutom har Anila och Babu kvalitetsstämpeln Chyangra Pashmina – en benämning som ges ut av den nepalesiska regeringen till företag som upprätthåller exceptionell kvalitet.
– Kashmiren är SGS-certifierad och det innebär att en oberoende faktor inspekterar och verifierar kvaliteten och skicket kashmirgarnet är i, fortsätter Jennifer.
Produkt 2
Extremt långa fibrer
Vid bergskanten alldeles intill Mount Everest, finns flera frigående kashmir-getter. Kashmirullen kommer från getter med alldeles säregna kvaliteter. Fibrerna i ullen är nämligen extremt långa, vilket innebär att de sluter sig när det är kallt och öppnar sig när det är varmt. Det resulterar i en unik mångsidighet i materialet, eftersom du kan använda det året om.
För att få ullen från getterna behöver man dels kamma kontinuerligt och dels klippa när håret börjar bli långt. Anledningen till att kashmir, som material, är så lyxigt är för att man endast kan plocka ullen från getterna några enstaka gånger om året. Det betyder att när du klippt getterna behöver du vänta till nästa gång håret växt ut igen. Utöver det behöver du ta hänsyn till att getterna mår bra och det gör du genom att se till att gräset de äter av är näringsrikt och välskött.
– Faktum är att Nepals regering har genomfört ordentliga åtgärder för att säkerställa kvalitet i den kashmir som kommer från Nepal, säger Jennifer.
Handsydda produkter
När det kommer till kashmir är det vanligt att man tänker på termen gauge och vid handvävd kashmir talar man om termen ply, det vill säga hur många lager tråd som använts per tråd när plagget är sytt. Normalt sett anses two-ply vara riktigt bra kvalitet. Sjalarna från Moonan & Ponsbach är handsydda och har sytts med den dubbla trådmängden – alltså four-ply.
– Det kostar visserligen mer att producera, men det är värt det eftersom kvaliteten talar sitt tydliga språk, säger Jennifer och fortsätter:
– Vi har nu varit igång sedan mars 2020 och är väldigt stolta över att sälja produkter med sådan kvalitet som vi har.
Kontrollerar hela kedjan
Anledningen till att det ändå – trots den höga kvaliteten – går att hålla priset nere är för att företaget kontrollerar hela produktionskedjan. Det finns alltså inga mellanhänder – kashmiren kommer raka vägen från Anila och Babu i Nepal. Dessutom kan Moonan & Ponsbach undvika prisökningar genom att endast sälja online.
– I dag är vi stolta över att vara de enda försäljarna av Anila och Babus handgjorda kashmir, avslutar Jennifer Moonan, en av grundarna till Moonan & Ponsbach.